Over ons

Jeannet Veurink-Kramer

Als je kind sterft, dan is er voor altijd een stukje uit je hart, je mist dat stukje op elk moment en in bepaalde uren is het te pijnlijk en het gemis en de heimwee te groots.

Mijn naam is Jeannet Veurink-Kramer, getrouwd, moeder van 2 dochters en een zoon. Initiatiefneemster en momenteel voorzitter van Stichting Wereldlichtjesdag Ommen.

Op bijna 11 jarige leeftijd, stierf onze ernstig meervoudig beperkte zoon Quint♥, aan een simpele operatie. Wij konden hem nog niet missen, ondanks de zware zorg die hij nodig had, we hadden hem nog zo graag geknuffeld en vastgehouden in ons leven. Zijn plek in ons gezin was intens. Het hart is uit ons gezin, Quint was puur en echt.

Voor Quint en al die andere overleden kinderen, jong of ouder, wilde ik graag een Wereldlichtjesdagviering in Ommen realiseren. Ik kende het al uit andere plaatsen van voorgaande jaren, maar nu mijn eigen kind ineens er ook niet meer was, miste ik dat in Ommen. Met een oproep op Facebook kwam ik in contact met een aantal andere ouders van overleden kinderen en uiteindelijk is het ons gelukt met sponsoring en hulp van geweldige mensen en bedrijven, om op 10 december 2017 de eerste Wereldlichtjesdag  aan een vijver in de sneeuw te realiseren.

Dankbaar ben ik dat we met onze stichting nu ook in Ommen, samen met vele ouders en familieleden/vrienden alle mooie, lieve kinderen kunnen herdenken. Samen stilstaan bij het verlies van je kind, want geen kind is zo aanwezig, als het kind dat wordt gemist.

Marianne Zandman

Mijn naam is Marianne Zandman, als Sterrenmoeder van onze Matz♥ voelde ik me na de oproep van Jeannet ‘geroepen’ om mee te helpen aan het opstarten van Wereldlichtjesdag in Ommen. Als het dan in Ommen gaat gebeuren wil ik er bij zijn.

Als secretaris heb ik me dan nu verbonden aan het team van Stichting Wereldlichtjesdag Ommen. Er vanuit gaande dat we met dit team, allen ouders van overleden kinderen in Ommen, dit nog jaren mogen organiseren. Samen een moment stil staan bij ons verlies. Hierdoor het gevoel gekregen dat ik, we niet alleen zijn.. Ze zijn voor altijd met ons verweven en horen er voor altijd bij.

Timo Pot

“Ik ben Timo Pot en vader van vier kinderen waarvan een overleden”.

Altijd antwoord ik met “vier kinderen waarvan een overleden” als men mij vraagt hoeveel kinderen ik heb. Want ook mijn overleden dochter Lianne♥ hoort gewoon bij mijn gezin. Een overleden kind hoort er gewoon bij en ook al voelt het voor sommigen moeilijk. Moeilijk om over te praten, om over te denken. Moeilijk om toe te geven aan je gevoel en verdriet. Als weesouder weet ik ook hoe moeilijk het kan zijn om je te uiten en toe te geven aan je verdriet.

Met Wereldlichtjesdag bieden wij een mogelijkheid om eenieder die daar behoefte aan heeft zijn of haar overleden kind te herdenken. Wereldlichtjesdag geeft je een moment om samen met anderen je verdriet toe te laten.

Vorig jaar (2017) reageerde ik op een oproep van Wereldlichtjesdag Ommen die nog enkele lotgenoten zochten voor in het bestuur. Want ook ik vind het belangrijk dat iedereen, jong en oud, die hetzelfde hebben meegemaakt als wij een moment heeft om te kunnen herdenken.

Met Wereldlichtjesdag herdenken we samen onze overleden kinderen en dat voelt gewoon goed.

Ontstaan van WereldLichtjesDag

World Wide Candle Lighting is ontstaan in 1997 in Amerika, door The Compassionate Friends. Inmiddels worden er wereldwijd, op de 2e zondag van december om 19.00 uur lokale tijd, kaarsen gebrand voor overleden kinderen. Omdat we in verschillende tijdzones leven is het idee dat er die dag, ieder uur ergens op de wereld, kaarsen worden aangestoken voor overleden kinderen. Op diverse locaties in Nederland worden ook een herdenkingsbijeenkomsten gehouden.

Meedoen? Je bent van harte welkom!

Als je een kind hebt verloren ben je van harte uitgenodigd. Er zijn mensen van alle leeftijden, van jonge kinderen tot volwassenen van 80 jaar. Broertjes, zusjes, grootouders, andere familieleden en mensen die zich verbonden voelen zijn allemaal welkom op een locatie bij jou in de buurt. Sommige mensen herdenken een volwassen kind, anderen zijn er voor een kindje dat niet eens de kans kreeg voor zijn eerste ademhaling. Er zijn mensen voor wie het verlies nog zo vers is en anderen voor wie dat al 30 jaar geleden was. De pijn van het gemis en het verlies van hoop en dromen die niet uitkwamen blijven hetzelfde en verbinden mensen die elkaar verder niet kennen.

Thuis herdenken

Mocht je de herdenking niet kunnen of willen bijwonen, dan kun je ook thuis om 19.00 uur een kaars branden. Wij stellen het op prijs als je anderen wilt oproepen om hetzelfde te doen.
World Wide Candle Lighting is een mooi initiatief, waar iedereen aan mee kan doen. Ook mensen die zich nauw betrokken voelen, steken vaak een kaarsje aan om zo hun medeleven te tonen. Samen zorgen we ervoor dat er in de gehele wereld een lint van lichtjes ontstaat.

Bijdragen

Mocht je als persoon of organisatie een bijdrage willen leveren aan WereldLichtjesDag: iedere vorm van donatie of sponsoring wordt zeer op prijs gesteld. Ook tips en suggesties op dit terrein zijn van harte welkom! Neem hiervoor contact met ons op.