Jeannet Veurink-Kramer
Als je kind sterft, dan is er voor altijd een stukje uit je hart, je mist dat stukje op elk moment en in bepaalde uren is het te pijnlijk en het gemis en de heimwee te groots.
Mijn naam is Jeannet Veurink-Kramer, getrouwd, moeder van 2 dochters en een zoon. Initiatiefneemster en momenteel voorzitter van Stichting Wereldlichtjesdag Ommen.
Op bijna 11 jarige leeftijd, stierf onze ernstig meervoudig beperkte zoon Quintâ„, aan een simpele operatie. Wij konden hem nog niet missen, ondanks de zware zorg die hij nodig had, we hadden hem nog zo graag geknuffeld en vastgehouden in ons leven. Zijn plek in ons gezin was intens. Het hart is uit ons gezin, Quint was puur en echt.
Voor Quint en al die andere overleden kinderen, jong of ouder, wilde ik graag een Wereldlichtjesdagviering in Ommen realiseren. Ik kende het al uit andere plaatsen van voorgaande jaren, maar nu mijn eigen kind ineens er ook niet meer was, miste ik dat in Ommen. Met een oproep op Facebook kwam ik in contact met een aantal andere ouders van overleden kinderen en uiteindelijk is het ons gelukt met sponsoring en hulp van geweldige mensen en bedrijven, om op 10 december 2017 de eerste Wereldlichtjesdag aan een vijver in de sneeuw te realiseren.
Dankbaar ben ik dat we met onze stichting nu ook in Ommen, samen met vele ouders en familieleden/vrienden alle mooie, lieve kinderen kunnen herdenken. Samen stilstaan bij het verlies van je kind, want geen kind is zo aanwezig, als het kind dat wordt gemist.
Marianne Zandman
Mijn naam is Marianne Zandman, als Sterrenmoeder van onze Matzâ„ voelde ik me na de oproep van Jeannet âgeroepenâ om mee te helpen aan het opstarten van Wereldlichtjesdag in Ommen. Als het dan in Ommen gaat gebeuren wil ik er bij zijn.
Als secretaris heb ik me dan nu verbonden aan het team van Stichting Wereldlichtjesdag Ommen. Er vanuit gaande dat we met dit team, allen ouders van overleden kinderen in Ommen, dit nog jaren mogen organiseren. Samen een moment stil staan bij ons verlies. Hierdoor het gevoel gekregen dat ik, we niet alleen zijn.. Ze zijn voor altijd met ons verweven en horen er voor altijd bij.
Richard Schenkel
Ik ben Richard Schenkel. In oktober 2014 is onze dochter Nienke stil geboren.
Wij zijn in het begin als bezoeker een aantal keer bij Wereldlichtjesdag Ommen geweest. Wij hebben hier zelf veel steun aan gehad, en hebben dat nog steeds.
in 2021 ben ik lid geworden van het bestuur. Hiermee help ik mee om deze herdenking ook mogelijk te laten blijven voor anderen.
Met Wereldlichtjesdag herdenken we samen onze overleden kinderen en dat voelt gewoon goed.
Jojanneke ten Brinke
Mijn naam is Jojanneke ten Brinke. Samen met Pascal ouders van vier kinderen, waarvoor we er helaas maar voor drie mogen zorgen. Onze zoon Loran is twee dagen na de geboorte overleden aan een grote hersenbloeding (22-02-2017) Domme pech, heeft men ons verteld. Hij heeft zijn plek in ons gezin, onzichtbaar, maar altijd aanwezig. Buiten ons gezin is het lastiger, wat vertel je over een kindje wat hier maar zo kort is geweest? Daarom vind ik Wereldlichtjesdag ook zo mooi, zijn naam wordt weer genoemd, niet alleen door ons, maar ook door anderen. Want, ‘je bent pas vergeten, als men je naam niet meer noemt’.
Vanaf september 2020 draai ik mee in het bestuur om de tweede zondag in december waardevol te laten zijn voor ouders die een kind moeten missen.
Femke Spoelman
â
Mijn naam is Femke Spoelman. Getrouwd met Erik en moeder van Janique en Hanna.
Hanna is in 2021 stil geboren.
Doordat ik in het verleden even voor Quint heb mogen zorgen. Ben ik betrokken geraakt bij wereldlichtjesdag. Ik vind het een mooi moment om stil te staan bij onze dochter Hanna en de andere kinderen / jongeren voor wie ik in het verleden heb mogen zorgen. En die inmiddels niet meer onder ons zijn.
Door wereldlichtjesdag te organiseren. Hoop ik ruimte te geven aan het gemis van ouders en familieleden.
Ontstaan van WereldLichtjesDag
World Wide Candle Lighting is ontstaan in 1997 in Amerika, door The Compassionate Friends. Inmiddels worden er wereldwijd, op de 2e zondag van december om 19.00 uur lokale tijd, kaarsen gebrand voor overleden kinderen. Omdat we in verschillende tijdzones leven is het idee dat er die dag, ieder uur ergens op de wereld, kaarsen worden aangestoken voor overleden kinderen. Op diverse locaties in Nederland worden ook een herdenkingsbijeenkomsten gehouden.
Meedoen? Je bent van harte welkom!
Als je een kind hebt verloren ben je van harte uitgenodigd. Er zijn mensen van alle leeftijden, van jonge kinderen tot volwassenen van 80 jaar. Broertjes, zusjes, grootouders, andere familieleden en mensen die zich verbonden voelen zijn allemaal welkom op een locatie bij jou in de buurt. Sommige mensen herdenken een volwassen kind, anderen zijn er voor een kindje dat niet eens de kans kreeg voor zijn eerste ademhaling. Er zijn mensen voor wie het verlies nog zo vers is en anderen voor wie dat al 30 jaar geleden was. De pijn van het gemis en het verlies van hoop en dromen die niet uitkwamen blijven hetzelfde en verbinden mensen die elkaar verder niet kennen.
Thuis herdenken
Mocht je de herdenking niet kunnen of willen bijwonen, dan kun je ook thuis om 19.00 uur een kaars branden. Wij stellen het op prijs als je anderen wilt oproepen om hetzelfde te doen.
World Wide Candle Lighting is een mooi initiatief, waar iedereen aan mee kan doen. Ook mensen die zich nauw betrokken voelen, steken vaak een kaarsje aan om zo hun medeleven te tonen. Samen zorgen we ervoor dat er in de gehele wereld een lint van lichtjes ontstaat.
Bijdragen
Mocht je als persoon of organisatie een bijdrage willen leveren aan WereldLichtjesDag: iedere vorm van donatie of sponsoring wordt zeer op prijs gesteld. Ook tips en suggesties op dit terrein zijn van harte welkom! Neem hiervoor contact met ons op.